KAKO SE KLANJA SABAH NAMAZ? (www.turktakvim.com)

[www.huzurpinari.com sitesi esas alınmıştır.Tafsilatlı bilgi için bu siteyi ziyaret etmenizi rica ederiz.]

KAKO SE KLANJA SABAH NAMAZ?

 Sabah namaz se klanja na sljedeći način:

Nakon uzimanja abdesta, stanemo na čisto mjesto, okrenemo se prema Kibli, zanijetimo sunneta i dižući ruke (muško pram ušiju a žensko spram ramena) zatim svežemo ruke. esnu preko lijeve (muško na pojasu, a žensko naprsima) i krušeno stojeći pred Allahom teala gledamo preda se i učimo ubhaneke- euzu bismillu- fatihu i jednu suru. Spustajući zatim uke niza se i izgovarajući tekbir (Allahu ekber), pregibamo se na uku (gledajući u nožne prste) i zgovaramo tri puta (Subhane abbijel azim), a onde se ponovo ispravljamo na kijami, uz kraće adržavanje, izgovaramo (SemiAllahu limen hamideh-Rabbena ekel hamd). Zatim se s tekbirom (Allahu ekber), spuštamo na edždu; prvo koljena, pa dlavone, a između njih lice (stopala na edždi stoje uspravno, a prsti povijeni unaprijet), gdje tri puta zgovaramo: (Subhane rabbijel ala). Zatim se s tekbirom (Allahu kber), podignemo sa sedžde i na trenutak sjedemo na koljena, ledajući preda se a potom na isti način sa tekbirom (Allahu kber) učinimo još jednu sedždu. Poslije druge sedžde, zgovorajući tekbir, ustajemo na drugi rekat.

Na drugi rekata, vežemo ruke i ućimo: Bismillu, Fatihu i jedni uru, a zatim na isti način učinimo ruku i dvije sedžde, a potom jednemo na koljena i učimo: Ettehijjatu, Salavate i dovu. Zatim redamo selam na desnu pa na lijevu stranu, izgovarajući:

sselamu alejkum ve rahmetullah.

Sabahski farz (i svaki dvije rekat namaz) se klanja isto kao i unnet. Poslije selama prouče se Ajetul kursij, 33 puta ubhanallah, 33 puta Elhamdulillah, 33 putaAllahu ekber, i dove.

 

Najviše se bojim svojim sljedbenicima od ugojenih velikih trbuha, trajnog spavanja i lijenosti.

                                                                ( Hadis-i šerif)

Yorum Yaz
Arkadaşların Burada !
Arkadaşların Burada !